Hitta e-boken

Folksagor från Östergötland

Folksagor från Östergötland
Impactum Bokförlag,
Barn & Ungdom
9198097822
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
De bästa av Östergötlands gamla sagor och sägner samlade till en bok i stort format och med många förnämliga fyrfärgsillustrationer. Förutom att berättelserna är underhållande förmedlar de mycken levnadsvisdom.

   De handlar om prinsessan som dansade med trollet varje natt, fartyget som gick över land och vatten, Hin Håle och skruvstycket, och om pojken som alla flickor blev kära i. Bland bokens sexton berättelser läser man också om åsnan som spottade guldmynt, råttan som blev brud, och gumman som ville bli Gud fader.

   Sagorna har sina rötter långt tillbaka i tiden. Som sig bör handlar de om prinsessor, jättar, troll och märkliga hjälpare som dyker upp när faran är som störst.

   Författaren Sven Kjellgren svarar för urvalet och återberättar sagorna med ett modernt och lättläst språk. Det smyckas med en och annan gammal ordvändning.

   Berättelserna passar både gammal och ung.

   De är skickligt illustrerade av Per-Anders Nilsson. 

 

Folksagor från Östergötland riktar sig till:

. förskolor, låg- och mellanstadieskolor, högstadieskolor, gymnasier

. bibliotek, museer

. dagcenter, instanser för barn- och ungdomshabilitering

. sjukhus, distriktsläkarmottagningar, folktandvården

. konvalescenshem, vårdcentraler, servicehus för äldre

 

Folkbladet, Brittmarie Engdahl:

 En rolig bok som också ger kunskap om förr i världen och där man får njuta av att synden alltid straffar sig.

   Slott och kojor, prinsessor och herdepojkar, prinsar och - nä, prinsar skulle inte gifta sig med "herdeflickor". Annars händer det mesta i sagans värld. Det gäller också de som kommer från de östgötska folkdjupen.

   Sven Kjellgren är särskilt kunnig på det här området och har nu samlat sådana som har sitt ursprung i vårt län. I den mån man kan säga så eftersom, som författaren skriver, folksagorna hör hemma överallt och ingenstans och i bakgrunden finns skuggan av både Grimm och tusen och en natt.

   Men de lokala inslagen tar plats genom åren och sagorna färgas av sin kultur. Som Jungfru Svanvita och jungfru Rävrumpa. Som Hin Håle och skruvstycket. Som Lunkentus och många fler.

   Folksagor - omhuldade, älskade och upprepade genom många år - för att i vår nya medievärld försvinna allt mer och snabbt.

   Alla livfullt och rikligt illustrerade av Per-Anders Nilsson.

 

Sven Torstensson, rektor låg- och mellanstadiet, Skogshagaskolan, Västervik:

 ”När förra boken ”Folksagor från Tjust” kom till skolan i Edsbruk fick undervisningen om vår hembygd ett lyft. Äntligen hittade vi en bok som handlade om vår del av Sverige.

   De fantastiska bilderna ger barnens fantasi ett stort spelrum och inspirerar dem till eget skapande. Det olika sagorna fängslar barnen och de känner att det är nåt särskilt med dem, de handlar ju om ”här hemma”. Boken har blivit ett fint redskap för att hålla berättartraditionen vid liv.

   Våra barn matas ständigt av TV-programmens platta sagovärld och behöver våra gamla folksagor som en länk till äldre generationer.

 

Pontus Larsson, rektor låg- och mellanstadiet, Marieborgsskolan, Västervik:

...vid introduktionen av temaarbetet fick barnen läsa sagen om jätten Garp själva eller med sina föräldrar. De fick också som uppgift att besöka Garpedansberget under sommarlovet med sin familj och göra vissa uppgifter i samband med besöket.

   När höstterminen startade spelade personalen upp en teater byggd på sagan. Jag kan också berätta att även dina andra produktioner används för att ge barnen levande berättelser om hur folk levde i Västervik förr. Vi arbetar mycket med dramatiseringar både med barn och vuxna som agerande och då är dina berättelser värdefulla.

   Samtidigt vill jag gratulera alla östgötar som kommer att få en bok om folksagor från Östergötland.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng