Hitta e-boken

DAGBOK FRÅN UD VOLYM 1 - Högdramatik i UD - Ubåtar, protestnoter och annat (1981-1983)

DAGBOK FRÅN UD VOLYM 1 - Högdramatik i UD - Ubåtar, protestnoter och annat (1981-1983)
SILAC,
9198079042
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
I egenskap av UD:s Folkrättssakkunnige och ambassadör deltog författaren 1976-1987 i regeringens, försvarets och UD:s krishandläggning. I denna volym 1 av DAGBOK FRÅN UD beskrivs i detalj hur de sovjetiska ubåtskräkningarna 1981 i Karlskrona och 1982 i Hårsfjärden i Stockholms skärgård handlades av Regeringen, Försvaret och UD. Författaren stod med ett ben i Försvaret och med det andra i UD och hade full insyn i båda fälten. I denna bok framkommer många inte tidigare kända detaljer i hanteringen av dessa känsliga affärer. Statsminister Olof Palme - som hade tillträtt den 8 oktober 1982 - precis samtidigt med den pågående ubåtsjakten i Hårsfjärden - stod inför dilemmat att å ena sidan skydda Sveriges nationella intressen och å den andra sidan att befrämja de idéer om "Gemensam säkerhet" som den s k Palme-kommissionen samma år 1982 hade framlagt. I detta koncept ingick det kommunistiska Sovjetunionen som en viktig samarbetspartner - samtidigt som Sverige alltså skulle protestera mot de sovjetiska ubåtsintrången i Stockholms skärgård. Detta "gick inte ihop". Författaren beskriver detaljerat dilemmat och vilka konsekvenser dessa motsättningar fick. Denna skildring är den enda existerande av en person som "själv var med" för 30 år sedan samt själv spelade en aktiv roll såväl 1981 som 1982/83. Han skrev de båda protestnoterna 1981 och 1983 till Sovjetunionen. Andra skildringar baseras på andrahandsuppgifter, rykten och hörsägen och har medfört en 30-årig alltmer vidlyftig ubåtsdebatt.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng