Hitta e-boken

Tystnaden sjunger själv

Tystnaden sjunger själv
Melampyrum förlag,
Romaner
9197904406
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Genom alla porer tränger tystnaden,

flyter in i blodet, stiger

ringande in i min själ.

Väggarna viker och försvinner.

Tystnaden sjunger själv:

Dikten, vars andra strof citeras ovan, skrevs när Bertil Wahlberg var omkring 17 år. Jaget befinner sig i världsalltets centrum, kanske helt ensam i tystnaden, som tar skepnad och uppenbarar det oändliga kalla världsalltets sanning, som ingen kan fly från och där ingen närvaro av gudomligt väsen kan spåras. Eller är det i själva verket Allmakten som talar? I den nya boken återkommer jag till ett urval av Bertil Wahlbergs, enligt min uppfattning, bästa ungdomsdikter i en personlig analys med litteraturvetenskaplig, politisk och filosofisk vinkling. Dikterna avspeglar naturens krafter och skönhet och det egna jagets existentiella prövningar. Under inverkan av krigshändelser får en del av de senare dikterna en kyligare och mer ödesmättad ton. Ren idyll kan ännu också beskrivas, som i dikten ”Skärgårdssommar”. Frän samhällskritik med politiska förtecken reflekteras i en prosadikt (Gapskrattet, 1941), som skildrar ett avgörande soldatmyteri. Föreställningen om det oundvikliga avskedet från livet, avspeglar sig i dikten ”Fantasi vid Limes” och dess parafras ”Avfärd”. Dödsögonblicket, med en vision av en ”ut ur tunneln upplevelse”, skildrar artonåringen i ”Gränsintermezzo” med en mild och ljus bild av gränsöverskridandet.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng