Hitta e-boken

Min son på galejan

Min son på galejan
Mimer Bokförlag,
Romaner
9187593386
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Min son på galejan är en humoristisk reseskildring, skriven av skeppsprästen Jacob Wallenberg. Boken kom ut 1781. På titelbladet står: »Min Son på Galejan, Eller en Ostindisk Resa, Innehållande Allehanda Bläckhorns-Kram, Samlade på Skeppet Finland, Som Avseglade ifrån Götheborg i Dec. 1769, och återkom därsammastädes i Jun. 1771.»

Jacob Wallenberg framträder med texten som en av våra främsta humorister och som en älskvärd prosaförfattare. Han härmar skämtsamt Linnés reseskildringar, men skapar en helt egen poetisk, humoristisk resestil. Han skrev verket under sin första resa med Ostindiefararen Finland 1769–1771. Det blev inte utgivet i tryck av honom själv, troligen därför att han var präst, men fick stor spridning och framgång efter hans död.

Boken är underhållande och stundom grov, och skildringen är levande. Den kände kritikern och författaren Oscar Levertin skrev: »Havet är med överallt i denna bok med sitt brus och sina salta vindar, luften rätt ned i lungorna och den obegränsade rymden, som gör tanken fri, djärv och lätt. Havet är det väl också som skänkt denna lilla vårdslösa bok en ungdomens friskhet, som icke någon ålder tycks få bukt med.» Själv skrev Wallenberg till en vän, att den »admirerades av alla, den stadiga ålderdomen undantagen», samt att dess »ton var ny».

Denna utgåva har moderniserad stavning, förklaringar och ordlista.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng