Hitta e-boken

Kärlekens trolldom

Kärlekens trolldom
CKM Förlag AB,
Romaner
9170409919
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Den tyskspråkige tjecken Max Brod (1884-1968) föddes i en judisk släkt som bott i Prag i generationer. Han är för eftervärlden känd som Franz Kafkas bäste vän, och av Kafka utsedd till dennes testamentsexekutor med föreskrift att bränna alla Kafkas efterlämnade manuskript. Brod hade emellertid så hög uppfattning om sin vän – kallade honom ett helgon i vår tid – att han vägrade att följa testamentet. Med denna olydnad räddade han författaren Franz Kafka åt eftervärlden. Brod flyttade till Palestina 1939 och dog 1968 i Tel Aviv. 

Som författare var Max Brod mycket produktiv. Kärlekens trolldom kom ut 1928. Vid en genomläsning ger den först intryck av vanlig underhållningsroman om lycklig och olycklig kärlek. ”Mellan raderna” innehåller den emellertid mycket som är av djupare intresse. En av bokens gestalter, Richard Garta, är ett porträtt av den 1924 bortgångne Kafka. Karaktären är särskilt intressant eftersom den tecknades alldeles efter Kafkas död. Brod förser bokens Kafkagestalt med en fiktiv, mycket yngre bror, Erich Garta, som är sionist och har emigrerat till Palestina. 

Max Brod låter sina gestalter snudda vid ”arabfrågan” och ”markfrågan” men sprängkraften i dessa tvister aktar han sig för. Eller såg man den inte vid 1920-talets början? Sedd mot utvecklingen och dagens situation blir Kärlekens trolldom en tragisk rapport om idealistisk aningslöshet och förhoppningar som utvecklingen grymt krossat. Men tack vare Max Brods alter ego, Christofer Nowy, får berättelsen ett för den litterära världen positivt slut.

Översättare: Rolf Moberg
Efterord: Per Holmer
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng