Hitta e-boken

Lobbymakt i EU

Lobbymakt i EU
Triginta AB,
Fakta
9163737655
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Lobbyisterna har tagit över Bryssel. Och lobbyaktiviteterna har de senaste åren eskalerat. Politikerna har förlorat makten till särintressen som formar politiken genom tankesmedjor, lobbyorganisationer och mäktiga intresseföreningar. Ungefär 80 procent av de lagar som påverkar Sverige kommer från EU. Men vilka är krafterna som i bakgrunden rycker i beslutsfattarnas trådar? Författarna lyfter på locket till Bryssels dolda makthavare: Lobbyisterna.
Skildringar ges från olika miljöer där frön till EU-lagar diskret strös ut i välplanerade strategiska kampanjer. Vi får besöka ”oberoende” seminarier hos tankesmedjor och bevittna arbetsmöten i EU-parlamentet dit lobbyister får tillträde trots politikers missnöje. Samtidigt står det klart att svenska företag förlorar stora pengar på att de ännu inte förstått hur inflytelserikt Bryssel är.
Nuvarande och tidigare EU-kommissionärerna Cecilia Malmström och Anita Gradin intervjuas. Det gör också EU-parlamentarikerna Carl Schlyter, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog.
Författarna har även träffat den svenska makteliten i form av Erik Belfrage – svensk industriman och rådgivare till familjen Wallenberg och med aktiv roll i Bryssels tankesmedjor:
”… Det är ett bra sätt att få tillträde till kommissionen och kommissionärerna, och det gäller för övrigt också att det underlättar i kontakterna med EU-parlamentet och Europeiska rådet.”
Tankesmedjan Ecipes vd och grundare Fredrik Erixon, utsedd till en av Bryssels 30 mest inflytelserika av Financial Times, hymlar inte med hur det ser ut:
”… Vi får ofta erbjudanden från både stater och företag om att göra studier mot betalning där de på förhand säger vad de vill ha ut av den.”
Karl Isaksson, chef för lobbygiganten Kreab Gavin Andersons Brysselkontor: ”På samma sätt som alla har rätt till en advokat, på samma sätt tycker jag att alla har.

 

Om författarna:

Olle Nygårds är journalist specialiserad på näringslivsfrågor och med fil. kand i nationalekonomi.
Han har tidigare arbetat som underrättelseanalytiker och även arbetat med korruptionsfrågor. Födelseår är 1969.

Minal Parekh Nygårds är egenföretagare och javaprogrammerare. Födelseår är 1971.

”Vi är positiva till företagande men tveksamma till all sammanblandning av politik och näringsliv som sker utan insyn.”
Boken är skriven under åren 2012 och 2013 och till stor del från Frankrike och Belgien.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng