Hitta e-boken

Anorexia - En ovälkommen gäst

Anorexia - En ovälkommen gäst
Robolingua,
Barn & Ungdom
9163725274
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Min älskade son, ett matkontrollerande monster. Ett benrangel med insjunkna kinder. Hur hade det kunnat bli så här?
Vad hade jag gjort för fel?
Det här är min berättelse om mardrömstiden när vårt hem var invaderat av en ovälkommen gäst med namnet Anorexia.

BOKENS FÖRORD, av Caisa Rodén, enhetschef på familjevårdsavdelningen vid Stockholms Centrum för Ätstörning, SCÄ.

Stockholm centrum för ätstörningar, SCÄ, är Sveriges, ja faktiskt Nordens största specialiserade ätstörningsklinik och tillhör landstinget. Det finns också privata kliniker, Mando och Capio.

SCÄ tar emot patienter i alla åldrar och är den enda klinik som kan ha vård enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

2011 togs 760 nya patienter emot varav ca 200 barn och ungdomar under 18 år. Totalt går mer än 1500 i behandling. Av dess är 4% pojkar.

Inom mobila teamet, som i huvudsak tar emot barn och ungdomar under 18 år, är siffran 11% pojkar. Det är dagens siffror - men kanske finns det anledning att undra om det finns ett mörkertal bland pojkar och män som inte söker vård.

På barn och ungdomsidan på SCÄ ser vi det som en nödvändighet att föräldrar deltar och engageras i behandlingen. Enligt våra erfarenheter är föräldradelaktighet en förutsättning för snabbare tillfrisknande och färre återinläggningar. Men det är också med kunskap om att en ätstörning inte “bara” drabbar den enskilde utan är en sjukdom som märkbart påverkar hela familjens liv och inbördes relationer.

Det är därför ett mycket välkommet bidrag med denna bok, skriven av en mamma vars son drabbats av en ätstörning.

Naket och förtvivlat skriver mamman, helt utifrån sitt eget perspektiv. Den ger inte bara en realistisk bild, utan också en smärtsam inblick hur hela livet påverkas, från det mest vardagliga till det stora, till det viktigaste av allt - våra relationer. Hur sjukdomen, ”den objudne gästen” kan sarga, förstöra och splittra.

Mitt i allt det svåra andas boken kraft, beslutsamhet, mod och hopp. Beslutsamhet att ta hjälp, beslutsamhet att förstå sjukdomen, beslutsamhet att bekämpa den tillsammans.

Boken ger också en klar signal till oss inom vården, att förstå vikten av kontakt med andra föräldrar som sitter i samma situation. Säkert gäller det också den drabbade, syskon, släkt och vänner - jag tar det till mig.

Till Agneta med familj, fortsatt lycka till i Er kamp för ett liv i frihet.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng