Hitta e-boken

Metaforerna, rätten och det digitala

Metaforerna, rätten och det digitala
Gleerups Utbildning AB,
Fakta
9140690288
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Den här boken handlar om metaforer i det att den utforskar hur vi förstår – och reglerar – teknikrelaterad samhällsförändring. Den beskriver hur vi tenderar att värdera det nya genom det redan befintliga och etablerade, vilket kan vara till både fördel och nackdel. Språk och begrepp är med andra ord en nyckel till dels hur vi förstår och gör teknik och digitala fenomen relevanta genom att binda dem till redan bekanta koncept och tankestrukturer, dels hur vi reglerar och bedömer den från ett juridiskt perspektiv. Jag visar att även rätten i sig, i all sin abstraktion, är starkt beroende av hur koncept konstrueras och metaforer används.

Boken utvecklar och beskriver i linje med detta metaforers styrande funktion och hur beroende vårt abstrakta tänkande är av den underliggande konceptuella förståelsen. Den här boken handlar om juridik i ett så vidsträckt perspektiv att den refererar till hela rätten, där framför allt upphovsrätten används som ett särdeles relevant och intressant rättsområde vad gäller teknik och social förändring. Ämnet för boken är även digitalisering, som förändringarnas själva motor, och i denna inkluderas internet och de digitala verktyg och medier som vi som samhälle har kommit att bli helt beroende av och införlivade med. Den innefattar mätbarhetens och spårbarhetens potential och utmaning för rättsvetenskapen. Samtidigt kan man säga att alla de digitala fenomenen, som vi både vant oss vid och samtidigt utvecklar och ständigt förändrar, genom sin nybildning har medfört ett behov av ett helt lexikon av nya begrepp för att kunna tala om och förstå. Det betyder att hur vi förstår det digitala i hög grad är beroende av vilka metaforer vi använder för att beskriva det.

Kort sagt handlar den här boken om hur vi förstår konceptuell förändring i relation till framför allt digital teknik och juridik. Boken tecknar därmed en nyanserad bild av hur metaforer och vår förståelse för det abstrakta fungerar i syfte att kunna förklara
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng