Hitta e-boken

Den vackre kungamördaren, Adolph Ludvig Ribbing: Ett 1700-talsliv

Den vackre kungamördaren, Adolph Ludvig Ribbing: Ett 1700-talsliv
Bokförlaget Forum,
9137138561
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Från allt till inget - greven som blev kungamördare

Greve, officer, rik, vacker, framgångsrik - Adolph Ludvig Ribbings liv (1765-1843) liknar ingen annans.
Han var kvinnornas favorit och en ovanligt stilig man med ett glödande temperament. Han erbjöds allt som var fördelaktigt under 1700-talets andra hälft: förmögenhet, utbildning, närhet till kungligheter i Sverige och Frankrike, långväga resor, fester, slott. Alla förutsättningar fanns för ett bekymmersfritt och bekvämt liv. Men så blev det inte.
För Adolph Ludvig var den nya tidens synsätt, det som förordade frihet och jämlikhet, det enda rätta. Han såg Gustaf III som en despot och blev därför en av de ledande och mest ivriga i konspirationen mot kungen. När skotten avlossades på Operamaskeraden i mars 1792 stod han tätt intill. Kanske var det han som sköt - en teori hävdar att så var fallet.
Adolph Ludvig Ribbing greps omgående, dömdes att mista högra handen och att halshuggas. Han satt i häkte på Riddarholmen i väntan på att domen skulle verkställas, men i augusti samma år blev han av politiska skäl plötsligt benådad och landsförvisad. Han skickades ur landet, fråntogs sitt medborgarskap, sin förmögenhet, sitt namn - allt utom sitt liv.
I sin långa landsflykt skapade han sig en helt annan tillvaro där kvinnoaffärerna var många och resorna ännu fler - han bodde i Danmark, Schweiz och Belgien, men mest i Frankrike. När han dog vid hög ålder var han utblottad. Hans grav är okänd.

Nu lyfter Adolph Ludvig Ribbings släkting Magdalena Ribbing fram honom ur historiens dunkel i en dramatisk och detaljrik berättelse.

Magdalena Ribbing är författare till ett antal succéböcker, bland annat om hyfs och stil.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng