Hitta e-boken

Världen av i går

Världen av i går
Ersatz,
Fakta
9186437798
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
»Äntligen!«
Bodil Malmsten

En av 1900-talets stora memoarböcker och ett starkt vittnesmål om tidens stora omvälvningar. Österrikaren Stefan Zweig var en av sin tids mest uppburna författare, läst och beundrad av miljoner läsare, tills han tvingades i landsflykt efter Hitlertysklands annektering av landet. Zweig skriver sina memoarer fritt ur minnet på ett hotellrum i Brasilien, när arbetet är klart tar författaren sitt liv tillsammans med hustrun. Boken utkom första gången på tyska 1943, på svenska året därpå, i Stockholm mitt under brinnande krig.

»Jag betraktar inte vårt minne som en funktion vilken slumpvis bevarar det ena och slumpvis släpper det andra, utan som en klokt ordnande och sovrande kraft. Allt som man glömmer av sitt liv är i själva verket av en inre instinkt dömt att glömmas bort. Endast det som räddade sig över till minnet har rätt att bevaras åt andra. Må ni, mina minnen, därför tala och välja i mitt ställe och ge åtminstone en spegelreflex av mitt liv, innan det sjunker in i mörkret!«
Stefan Zweig


PRESSRÖSTER

»Även i minnesbokens många porträtt är det ögonvittnets närhet, skarpa blick och iakttagelseförmåga som gäller. Den som undrar över vart tidsavståndet tagit vägen får leta förgäves. Det är en kulturgärning av ansenligt format, att den här boken åter gjorts tillgänglig.«
Bo-Ingvar Kollberg, Upsala Nya Tidning

»Ett måste för kultiverade människor.«
Gabi Gleichmann, Expressen

»I exilen skrev [Zweig] sitt hjärtskärande och klarsynta testamente, denna vittnesbörd om en svunnen verklighet och en förlorad tid. Ty det är i avsevärt större utsträckning en skildring av tiden än en renodlad självbiografi. … Den har bevarat sin förmåga att fängsla och ge en tydlig bild av det Europa som en gång fanns och hur det brutalt förvandlades till det Europa som nu är vårt att leva och verka i. Jag vill hävda att det är närmast en skyldighet – en moralisk förpliktelse – att läsa Stefan Zweigs ”Världen av i går” för att förstå och verkligen inse vad som en gång skedde, men det är i ännu högre grad en stor förlust för den som avstår.«
Crister Enander, Helsingborgs Dagblad
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng