Hitta e-boken

Testamente

Testamente
Ersatz,
918643778X
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
Efter flera svåra år i skuggan av första världskriget ges poeten Rainer Maria Rilke möjligheten att ostörd vistas på ett litet slott i Schweiz vintern 1920–21. Äntligen kan han återuppta arbetet med diktverket Duinoelegierna som påbörjades 1912. Men ett sågverk i kombination med en nyfunnen kärlek bidrar till att vistelsen resulterar i ett misslyckande. Krisen ger dock upphov till en introspektion och med sin samlade livserfarenhet som klangbotten formulerar Rilke en »sista vilja«.

»Ingen ska någonsin få veta mer om detta än vad jag i stilla räkenskap nu anförtror dessa blad. Men innan jag eldar upp den lilla skrivboken i blått läder som jag hade med mig på resan, vill jag avlägga rapport om dess tillstånd. Knappt tre sidor i den är använda; men det som tätt fyller sidorna, jämte två adresser, gör de många tomma bladen så kusliga att jag kastar även dem i elden, som vore de besmittade. Innan jag förintar dem, och utan att ändra på det minsta, skriver jag nu ner vart och ett av dessa meningslösa ord som mitt då ännu dugliga intellekt upplöstes i när en ’främmande’ tyngd slog ut över det som en frätande syra.« Ur Testamente

Boken ingår i Ersatz klassikerserie UDDA PÄRLOR. Här presenteras korta, men naggande goda texter ur litteraturens skattkammare. 


PRESSRÖSTER

»I all sin fragmentariskhet är Testamente en vacker pärla. I Anna Bengtssons översättning skimrar många av Rilkeskriftens nyanser: allvaret, patetiken, storslagenheten, hjärtats övermod, rytmiseringarna och alla dessa blixtrande bilder som strävar efter att gestalta det estetiskt fulländade.«
Anna Hallgren, Aftonbladet

»Det är i all sin enkelhet ett centralt dokument från den lyriska modernismens hjältetid.«
Anders Cullhed, Dagens Nyheter

»Vem, om jag ropade, hörde mig då i änglarnas kretsar? Jo, uppenbarligen Ersatz som i Anna Bengtssons översättning utgav de slående vackra och förundrande fragmenten om skaparkris, förälskelse och oljud som utgör ›Testamente‹.«
Per Bergström, Kristianstadsbladet

»Ännu en av Ersatz Udda pärlor som pockar på uppmärksamhet med både intressant innehåll och tilltalande yttre. Fantastiska metaforer blommar på sidorna när Rilke i första världskrigets efterdyningar skriver om sitt arbete, det tvingande behovet av ensamhet och det problematiska med kärleken.«
Paulina Helgesson, Svenska Dagbladet
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng