Hitta e-boken

Etik och ansvar i sjukvården

Etik och ansvar i sjukvården
Studentlitteratur AB,
Mat & Hälsa
9144063350
E-bok
ePub PDF ePub (DE) PDF (DE)
De två orden etik och moral har flera olika betydelser. I denna bok används ordet etik för att beteckna yrkesetik, medan ordet moral betecknar en persons föreställningar om vad som är rätt eller orätt, gott eller ont, rättvist eller orättvist.

Fyra olika sätt att etiskt rättfärdiga handlingar redovisas. Sinnelagsetiken ställer krav på motivet eller karaktären, och kallas ofta dygdetik. Handlingsetiken fordrar att själva handlingen är rätt och kallas deontologi eller pliktetik. För konsekvensetiken är det resultatet som är avgörande. Utilitarismen är ett exempel på konsekvensetik. Inom situationsetiken ställer själva situationen krav. Feministisk etik, hermeneutik och kasuistik kan uppfattas som olika former för situationsetik. För vart och ett av dessa sätt att rättfärdiga handlingar ges exempel där sjukvårdens aktörer har ansvar.

I boken diskuteras också metoder för att avgöra vad som är rätt och fel. Avslutningsvis presenteras och analyseras tre fall. Det första fallet är från den kliniska verksamheten, det andra utgörs av tester på barn och det tredje är en epidemiologisk studie.

Boken riktar sig till personer som har anknytning till hälso- och sjukvården. De som kommer att arbeta eller redan arbetar med klinisk verksamhet eller forskning är en viktig målgrupp. Även andra personer med intresse för moralfilosofiska frågor har nytta av boken.
E-boken baseras på den tryckta utgåvan från 2006.
 • Vänta lite...

 • Hämtar priser... Det kan ta upp till 1 minut.
 • Prenumerationstjänster

 • kr

 • Köp e-boken online

  Priser från 0 - 0 kr

 • kr

Priserna hämtas dagligen från resp. butiks hemsida.
 • Köp e-boken online

 • Den här boken säljs inte i någon butik
 • Låna e-boken på biblioteket

 • Låna e-boken på biblioteket

 • Tyvärr tillåter inte Elib längre att Hitta e-boken gör e-bokslån. Du behöver därför låna e-böcker via ditt biblioteks sajt. Har du testat Storytel? Hos Storytel kan du läsa e-böcker och ljudböcker till en fast månadskostnad. Du kan prova gratis i två veckor.

Låna bok på biblioteket

För att läsa lånade böcker på Windows eller Mac OSX behöver du använda gratisprogrammet Adobe Digital Editions.

Available in the App Store För att läsa låneböcker iPad och iPhone behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Bluefire Reader.

Ladda ner hos Google Play För att läsa låneböcker på Android behöver du en app som kan hantera Adobe Digital Edition, t ex Aldiko.

Avbryt

Du kan endast låna e-böcker om du har en pinkod till ditt lånekort och ditt bibliotek använder sig av pinkod vid inloggning. Om du saknar pinkod, låna boken direkt hos Elib istället.

Din bok laddas nu ner...

Klart!

Din bok laddas nu ner. Om den inte öppnas automatiskt så titta i din nedladdnings-hanterare och öppna filen därifrån.

Stäng